100% eerlijk en onafhankelijk advies

Hypotheekrente verlagen zonder je hypotheek over te sluiten

Er zijn meerdere manieren om je maandlast omlaag te krijgen, zonder dat je hoeft over te stappen naar een geldverstrekker. Naast dat het soms niet mogelijk is om over te stappen door persoonlijke/financiële redenen, is het dus soms ook helemaal niet nodig om over te stappen en toch een lagere maandlast te creëren.

Aflosvorm
Bij sommige geldverstrekkers krijg je korting op de hypotheekrente, indien je kiest voor een bepaalde aflosvorm. Bij de meeste geldverstrekkers geldt een korting van 0,20% op de hypotheekrente indien je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek i.p.v. bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek. Bij de ING kan je hiermee tot 0,70% besparen op de rente.

Betaalpakket
Indien je naast de hypotheek ook betaalpakket afsluit bij dezelfde bank, kan dit een korting opleveren voor de hypotheekrente. Vaak stellen ze wel als eis dat de hypotheeklasten worden afgeschreven van deze rekening en het inkomen wordt bijgeschreven op dezelfde rekening. Het moet dus wel een “actieve” betaalrekening zijn. Hierdoor bespaar je doorgaans 0,25% op de hyptheekrente.

Schuld-marktwaarde verhouding
Geldverstrekkers hanteren risicogroepen voor hypotheken. Hoe hoger de hypotheek t.o.v. de marktwaarde, des te hoger wordt de rente. Gezien de huizenmarkt enorm in de groei zit, kan het echter zijn dat de bank jouw woning in een andere risicoklasse heeft geplaatst dan dat de woning daadwerkelijk nu zit. Voorbeeld: je hebt vijf jaar geleden een huis gekocht voor € 300.000,- en hebt hiervoor een hypotheek afgesloten met een hoofdsom van € 300.000,-. Destijds heb je dus 100% van de waarde gefinancierd en zit je in de hoogste risicoklasse. Doordat je gedeeltelijk een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt afgesloten is de hoofdsom van de hypotheek nu € 280.000,-. De marktwaarde van de woning is nu € 350.000,-, dit betekent dat je eigenlijk nu maar 80% van de woningwaarde hebt gefinanciert. Door dit aan te tonen met bijvoorbeeld een taxatierapport zullen de meeste geldverstrekkers de rente verlagen naar de juiste risicogroep.

Meer weten?
Vul het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. Vervolgens kunnen wij vrijblijvend kijken naar jouw situatie en de mogelijkheden om de rente te verlagen.

Geschreven door Priscilla Langenberg op 25-07-2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig? We zijn er voor je!