100% eerlijk en onafhankelijk advies

Mijn Situatie

  • Home
  • Mijn Situatie

SITUATIES

Ik wil mijn eerste huis kopen

Een eerste huis kopen kan erg spannend zijn, maar hoort vooral heel leuk te zijn. Ik help jou daar graag bij en begeleid je in heel het traject. Zo hoef je de keuzes niet alleen te maken.

Maximale hypotheek berekenen
Wil je graag weten wat je maximale hypotheek is? De maximale hypotheek is o.a. afhankelijk van jouw inkomen, verplichtingen, rente en rentevaste periode. Ook kunnen wij het andersom berekenen: wellicht heb je een maximale maandlast in gedachten i.p.v. een maximale hypotheekbedrag, een maandlast waar jij je comfortabel bij voelt. Als je het precies wilt weten is het dus belangrijk dat wij bovenstaande samen doornemen. Dit kan tijdens een afspraak, per mail of telefonisch.

Rentevaste periode
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar. Uiteraard kan het zijn dat je om bepaalde redenen hier vanaf wilt wijken. Je kan kiezen voor een variabele rente, een vaste rente of een mix hiervan.

Aflosvorm
Voor starters geldt tegenwoordig dat je de keuze hebt uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Beide hypotheekvormen hebben voordelen. Tevens kan er voor een mix van beide hypotheekvormen gekozen worden. In beide gevallen los je de hele hypotheek in 30 jaar af.

Verzekeringen
Naast de hypotheek is het ook belangrijk om te kijken wat er gebeurt bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen. Al deze gebeurtenissen zetten wij in kaart voor je, zodat je een juiste afweging kan maken van de risico’s en of je je hiervoor wilt verzekeren.

Ik wil een ander huis kopen

Een ander huis kopen kan erg spannend zijn, maar hoort vooral heel leuk te zijn. Ik help jou daar graag bij en begeleid je in heel het traject. Zo hoef je de keuzes niet alleen te maken.

Huidige woning nog niet verkocht
Heb je je huidige woning nog niet in de verkoop gezet, maar heb je wel al een nieuwe droomwoning gevonden? Dat hoeft geen probleem te zijn, er zijn mogelijkheden om je nieuwe woning al te kopen zonder dat je huidige woning is verkocht. In sommige situatie, bijvoorbeeld als een nieuwbouwwoning op het oog hebt welke nog niet is gebouwd, kan het juist fijn zijn als je je woning nog niet hebt verkocht.

Overwaarde of restschuld
Heb je een overwaarde op je woning, met andere woorden: is de hypotheek lager dan de marktwaarde van de woning? Het kan dan voordelig zijn om de overwaarde in de nieuwe woning te stoppen. Als je woning nog niet verkocht is kan dit door middel van een overbruggingshypotheek.
Heb je een restschuld op je woning, met andere woorden: is de hypotheek hoger dan de marktwaarde van de woning? Het kan dan voordelig zijn om de restschuld te voldoen met spaargeld. Ook kan je de restschuld financieren in de hypotheek voor de nieuwe woning.

Aflossingsvrije hypotheek
Had je al een eigenwoningschuld (hypotheek) voor 2013? Dan mag je waarschijnlijk een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrije voortzetten. Hierdoor houd je je maandlasten laag, maar houd je wel een schuld op je woning na de looptijd van de hypotheek. Wat voordelig is is afhankelijk van je situatie.

Ik wil verbouwen

Wil je graag een nieuwe badkamer, keuken of juist een aanbouw plaatsen? Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Bij kleine verbouwingen kan het verstandig zijn om je verbouwing te voldoen met spaargeld, bijvoorbeeld als je meer gespaard hebt dan het vrijgestelde vermogen (€ 30.000,- voor alleenstaanden en € 60.000,- voor koppels). Je moet dan namelijk vermogensrendement betalen en daarom kan het voordeliger zijn om de verbouwing (gedeeltelijk) met spaargeld te betalen. 

Bij grotere verbouwingen of als je minder gespaard hebt kan je je verbouwing financieren door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Ik wil lagere maandlasten

Heb je een hypotheek met een (te) hoge rente of zijn de maandlasten momenteel te hoog voor je door de aflossing? Er zijn verschillende mogelijkheden om de maandlasten te verlagen en ik vergelijk alle opties voor je.

De rente intern wijzigen
Het kan rendabel zijn om bij de huidige geldverstrekker het rentecontract open te breken, een boeterente te betalen en een nieuwe rentevaste periode met bijbehorende rente te kiezen. Tevens is het bij sommige geldverstrekker mogelijk om de rente te middelen. Op deze manier hoef je de boeterente niet in een keer te voldoen, maar wordt deze uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Deze opties kunnen voordelig zijn als de rente bij de huidige geldverstrekker laag is of als je niet voldoende inkomen hebt om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker met de laagste rente.

De hypotheek oversluiten
Als de hypotheek wordt overgesloten wordt de huidige hypotheek afgelost met de gelden van een nieuwe hypotheek met bijvoorbeeld een lagere rente. De kosten voor het oversluiten van de hypotheek kunnen vaak worden meegenomen in de nieuwe hypotheek.Heb je een restschuld op je woning, met andere woorden: is de hypotheek hoger dan de marktwaarde van de woning? Het kan dan voordelig zijn om de restschuld te voldoen met spaargeld. Ook kan je de restschuld financieren in de hypotheek voor de nieuwe woning.

De aflosvorm wijzigen
Wellicht los je momenteel de hele of een groot gedeelte van de hypotheek lineair of annuïtair af, maar is dit niet noodzakelijk. De aflosvorm zou dan gedeeltelijk gewijzigd kunnen worden naar een variant waar je minder of niet aflost. Ook kan het voordelig zijn om een spaarhypotheek of levenhypotheek om te zetten naar een andere aflosvorm, waarbij de spaarwaarde gebruikt kan worden om de hypotheek te verlagen.

Scheiden

Een scheiding is doorgaans een verdrietige aangelegenheid. Als jullie samen een koopwoning hebben kan het de scheiding nog ingewikkelder maken, maar dat hoeft niet. Ik help jullie graag hierbij en bespreek met jullie de verschillende mogelijkheden.

Woning verkopen
Je hoeft bij een scheiding de woning niet te verkopen, maar het kan uiteraard wel. Als er overwaarde op de woning zit kunnen jullie wellicht beide een andere woning kopen en de overwaarde gebruiken. Het kan helaas ook zijn dat er een restschuld op de woning zit, onder bepaalde voorwaarden kan deze meegenomen worden in een nieuwe hypotheek. Wellicht heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan zijn er ook andere mogelijkheden.

Een van jullie beide wilt graag in de woning blijven wonen
Als een van jullie graag in de woning wilt blijven wonen kan het zijn dan de ander “uitgekocht” moet worden. Een gedeelte van de overwaarde krijgt de andere partner dan mee voor bijvoorbeeld een volgende woning. Tevens moet de bank dan de andere partner uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Ik kijk graag met jullie welke mogelijkheden er zijn.

Overwaarde verzilveren

Je hypotheek is lager dan de marktwaarde van de woning en je wilt graag een gedeelte hiervan opnemen. Je hebt wel vermogen, echter zit dit in de stenen. Afhankelijk van het doel zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je graag een maandelijkse aanvulling op je inkomen? Dan kan dit via een zogenaamde Verzilverhypotheek. Het is echter ook mogelijk om een bedrag in één keer op te nemen en te gebruiken naar wens.

Ik wil een aanvulling op mijn pensioen
Een Verzilverhypotheek wordt ook wel eens een “opeet constuctie”genoemd. Je eet namelijk langzaam de overwaarde van je woning op door een maandelijkse aanvulling op je inkomen. Je hoeft hierbij geen (extra) maandlasten te betalen: de rente van de hypotheek wordt namelijk bij je hypotheek opgeteld. Bij deze constructie is je inkomen van onderbelang: de huidige hypotheek, de marktwaarde en je leeftijd bepalen het maximale bedrag wat je maandelijks kan opnemen.

Ik wil een bedrag in een keer opnemen
Als je een groot bedrag in een keer wil opnemen, dan betaal je hier maandlasten voor. Je mag zelf bepalen waar je het bedrag voor gebruikt. Je kan het bedrag dus gebruiken om je kinderen een bedrag te schenken, een auto te kopen, een vakantie te boeken of juist als extra inkomen. Voor deze optie is het inkomen wel van belang. De rente over deze lening is niet aftrekbaar.

Ik wil een recreatiewoning kopen

Wil je graag een recreatiewoning kopen om zelf vakanties te vieren en/of te verhuren? 

Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Naast de overwaarde van de woning kan je ook kiezen voor een recreatiehypotheek. Wel zijn hier andere eisen van toepassing dan op de eigen woning, zoals:

  • In Nederland en op eigen grond staan.
  • Aangesloten zijn op water en elektriciteit.
  • Van steen zijn en niet verplaatsbaar zijn.
  • In alle seizoenen bewoonbaar zijn.
  • Aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk.

Tevens gelden er voor een recreatiehypotheek andere rentetarieven en kan je maximaal 70% financieren. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en de daarbij behorende maandlasten? Ik vertel je hier graag meer over.

Ik wil een huis kopen om te verhuren

Spaargeld levert op de bank momenteel weinig tot niets op. Gezien we vermogensbelasting moeten betalen en weinig tot geen rente op onze spaargeld ontvangen kan spaargeld hebben momenteel geld kosten. Het kan daarom een goed idee zijn om een appartement of woning te kopen om te verhuren.

De regels voor een hypotheek voor een te verhuren woning zijn anders dan een reguliere hypotheek. Doorgaans heb je 10% van de marktwaarde aan spaargeld nodig, het resterende kan je financieren d.m.v. een hypotheek. 

Betreft het nog een reguliere woning en wil je er graag kamers van maken? Een verbouwing financieren is ook mogelijk.

Duokoop

Duokoop is de nieuwe manier om je huis te kopen. Hierdoor kan je een huis kopen tot een koopprijs van € 620.000,- met alle voordelen van Nationale Hypotheek Garantie. Hierdoor ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare financiering. Je netto maandlasten zijn tevens lager dan wanneer je dezelfde woning zou kopen zonder Duokoop.

Het huis koop je zelf en deze financier je met een hypotheek, de grond wordt gekocht door DNGB en voor het gebruik hiervan betaal je een maandelijks vergoeding. Deze vergoeding is ook fiscaal aftrekbaar. Je mag de grond gebruiken zoals je maar wilt, je hoeft geen toestemming te vragen voor het bouwen van bijvoorbeeld een schuur.

Doordat je alleen een hypotheek voor het huis nodig hebt en geen aflossing over de grond betaalt, houd je meer besteedbaar inkomen over. Dit kan je gebruiken voor een grotere woning.

Wil je de grond later alsnog kopen of verhuizen? Je mag de grond erbij kopen wanneer je wilt maar je bent dit niet verplicht. Als je de woning verkoopt mag de nieuwe koper besluiten of hij de woning met grond koopt of ook een maandelijkse vergoeding voor de grond wilt betalen.

Voor meer informatie download je hier de duokoopbrochure.

Hulp nodig? We zijn er voor je!